latinoamerica.reismee.nl

La Paz Bolivia

Going Faster......Need some time.

Hier zitten we dan , op een houten barkrukje waar je hoogstens een kwatier zonder al te veel pijn op kunt zitten in het roemerige La Paz.... de hoofdstad van Bolivia , en de hoogst gelegen stad ter wereld.
We zijn hier maandagochtend 20.10 binnen gekomen , na een 12 uur durende rit met een bus die de syntus onderhand wel in het museum heeft staan , over zandwegen vol gaten en hobbels die je in NL niet gauw zult tegen komen.
Het voelde dan ook meer als een dropping van 12uur lang midden in de nacht niet wetende waar je terrecht zult komen.
Op zulke momenten wens je dat de Bolivianen ook wat wegenbelasting gingen betalen , zodat de zandwegen verruild konden worden voor asfalt wegen.
Eenmaal aangekomen bleek dat er demonstraties aan de gang waren , honderden bolivianen op de hoofdwegen lopend richting het centrum zwaaiend met vlaggen , en spanddoeken voor Evo Morales. ( Er is nog steeds Racisme , je wordt als blanke met de nek aangekeken , en ze zien je liever gaan als komen).
We konden gaan lopen , dit koste minimaal 3uur lopen met je zware backpack , of wachten tot de drukte van de stoet een beetje voorbij was.
Maar in de bus blijven wachten dus , die na een klein uur een nieuwe route had bedacht over zandwegen met nog grotere gaten.
Toen we in het centrum aankwamen zagen we direct al hoe bizar de stad is.
In zijn grote ligging ( alles gebouwd tegen de berg op..met het centrum in het dal) de mensen ( met hun vel gekleurde kledij en hoedjes in alle soorten en maten) de drukte ( verkeersregels moeten nog komen , en de stoplichten doen voor spek en bonen mee hier) het verkeer , de straten ( soms zo stijl.. dat je er met de auto alleen naar beneden kunt en er niet tegen op) en dit alles lijkt voor ons met de dag bizarder te worden.
Toch vinden we het ergens wel een interesante stad , hoe het zich regelt en hoe anders het is dan wat we tot nu toe kennen.
Maar La Paz is de stad waar we maandag binnen zijn gekomen.
Een stad die we bereikt hebben via vele wegen , en heel wat kilomertjes.
Dwars door het noorden van Chili , door de droogste woestijn op aarde (56 jaar niet geregend , en je moet er zeker niet zonder flesje water heen gaan)
Waar we uiteindelijk in San Pedro De Atacama aankwamen ( een dorp zo groot als laren , dat bekend staat als backpackers dorp , waar je vele activiteiten kunt beleven zoals sandboarding en mountainbiken)
Vanuit San Pedro zijn we een tour gaan doen richting Uyuni in Bolivia.
Waar we de befaamde zoutvlaktes van Bolivia op gingen.( Salar De Uyuni aka de zoutvlaktes , 2 uur lang rijden over zoutvlaktes , en niks anders om je heen dan zout...dus zeg maar van Amsterdam naar Enschede zonder dat je ook maar iemand tegenkomt of iets anders ziet dan zout.)
De tour , die 3dagen duurde , heeft ons een echt hele mooie landschappen , lagunes , bergen en wateren als in je dromen en uitgestrekte valleien laten zien.
Het was een geweldige ervaring die we iedereen kunnen aanraden.
Zo stonden we ineens in de middle of nowhere met 2 lekke banden van de jeep.
Wachten op een volgende jeep dan maar.
De Andere jeep had maar 1 reserve band , en dus moest de chauffeur de andere band op ouderwetse manier plakken.
Met hamer en bandenlichter de band van de velg halen , en eenmaal geplakt weer met fietsenpomp oppompen.
1 geluk is.........Bolivia is MOOI....................................
We stonden op een geweldige plek. Water , bergen , grazende lama´s en een inheemse familie.
We konden uiteindelijk ook niks anders dan rustig in de berg te gaan zitten en te genieten.
Dit is dan ook wat we doen , genieten van alles wat er op ons afkomt....

groetjes en tot het volgende verhaal.

Rutger en Michael...

Ps.... Bedankt voor jullie reacties op de site , en als er nog vragen zijn of wat dan ook horen we dat graag , over een week zitten we in Peru , en lopen we een maand voor op schema , en misschien nemen we nog tijd voor een Spaanse cursus.
En we willen nog wel veel meer vertellen over onze 6daagse trip door Chili en 3daagse trip door Bolivia, maar dan zijn we dagen aan het typen , en daarvoor zijn we niet op reis.
Die verhalen komen we jullie straks in geuren kleuren vertellen in Holandia.

Traveljunk Leo

Leuk om de verslagen La Paz te lezen, weet ik wat me te wachten staat. Ik zit nu in Lima en vlieg overmorgen naar Cuzco. Enkele de omgeving bekijken om vervolgens door te reizen naar Puno en naar ......... La Paz, zoutvlaktes en Chili. Misschien komen we elkaar nog wel tegen

traveljunk.reismee.nl of www.traveljunkies.nl

Jasper Leer

Heey Mica,

Vet zeg dat je in La paz zit! Mijn 2e stad waar ik ook vanaf Februari weer mag wonen! Ik hoop dat jij net zo van de stad geniet als ik dat heb gedaan en ga doen ( en ook van het land natuurlijk). ben bbenieuwd wanneer de situatie daar uit de hand loopt :)

Cheers man

Anouk

Hee Michael!

Wat een avontuur :D
Echt heel gaaf wat jullie allemaal meemaken!
En mooie foto's!

Liefs, Anouk

Ellen

Rutger & Michael..

Gewoon in één woord: PRACHTIG!

Bertus, Dini, Bart en Chiel

Hey Michael en Rutger!

Wederom een geweldig verslag van jullie belevenissen die we met veel plezier lezen. De mooie foto's onderschrijven de pracht van de natuur.
Komend weekend wordt hier de klok weer verzet, maar bij jullie worden de dagen waarschijnlijk steeds langer en warmer. Nog heel veel plezier en geniet ervan!

Groetjes, Bertus, Dini, Bart en Chiel

Rien Antho en Maayke

Hoi Rutger,
Nu nog spaans leren, ik dacht dat je het nu wel moest kennen.
Blijf genieten!
En doe rustig aan, je hoeft in je vakantie geen maand voor te lopen op schema,
Groetjes uit regenachtig Tilburg
Rien

Gerda D

Heel mooi verslag van jullie belevenissen. Ik lees ze met plezier. Ook de foto's heb ik bekeken, samen met Elze, fantastisch. Blijf genieten en doe kalm aan.
Groetjes ook van Wim.
Gerda.

Tim

Hey Guys,

Wederom erg koel! Ziet er echt dik uit... And thanx for the story's.

X

Le-fi

Ola chicos!

Nice pics en vermakelijke verhalen, maar een maand voorlopen op schema...WTF?! Michael, downpitch eens ff van 140 naar 80 BPM man! :D a la Moodyman of zo...

Easypeacy!

Niels & Marieke

Iris Addink

Ola guapas :-) Comestas?
Wat een voorrecht geven jullie ons om mee te laten genieten van jullie fantastische belevenissen! We genieten ontzettend met jullie mee en hopen vooral dat jullie blijven genieten van alle mooie dingen die jullie meemaken! Enjoy! En een maand voor op schema; laat je niet gek maken en blijf wat langer hangen op een relaxte plek ;-) Tip: Suriname :-)
Dikke knuffel en kus van Iris!

Jesper

Wederom een mooi verhaal!
en tegen vele foto's zeg ik U tegen! pfff... geloof zeker dat het mooi is!!!
en de trucjes op de foto's mogen er ook wezen;)..
tot msn/mails!
Ciao, X J

Lieke

Hai Rutger, wat een mooie, indrukwekkende verhalen zeg! Helemaal super om allemaal te lezen. Ik wens je nog veel reisplezier en hou ons op de hoogte van alles wat jullie beleven!

Veel liefs Lieke

André Valkeman

He Michael. Mooie story's uit Zuid-Amerika. Vind je het goed als ik in komende versie van de Extra een kort verhaaltje van jouw belevenissen erin zet.

Graag hoor ik het van je.

Hou je ogen open daar en ik wens jullie nog veel zon op al jullie wegen.

Gr.
André

Petra

Hey wereldreizigers!

Wat een verhalen! Ben even bijgelezen ;) maar echt, wat een ervaringen en een belevenissen volgens mij! Geniet er van en tot het volgende verhaal maar weer!

Groetjes Petra

Ome Johan

Hoi Rutger, hardstikke leuk dat wij kunnen meegenieten van jullie belevenissen. Je schrijft dat je alle verhalen die je niet beschrijft, bij thuiskomst wil verhalen. Ik adviseer je daarom je avonturen dan toch zoveel mogelijk op te schrijven in een soort dagboek. ( voor zover je dat nog niet doet) Bij thuiskomst heb je daar veel plezier van. Groeten Johan en Ineke.

Rutger

heb mijn dagboek van 400 bladzijden al voor meer dan een kwart vol geschreven.. dus genoeg verhalen bij thuiskomst :)

nichiee

wooww wat schrijven jullie mooi, echt vet om alles te lezen en helemaal om de foto's te zien!
Gister feestje van Jos was ook erg leuk:D
Kijk uit naar de rest van jullie trip, jullie vliegen er tot nu toe door:)
Ciaoo kusje saskia en groetjes van Joost

Allard

Nog wat beleefd daro ? ;) Ik zit al weer flink uit te kijken naar de volgende site update ;)

Johan Addink

Vanmorgen in de krant gelezen: In Guatemala is een bus overvallen met passagiers, die allen zijn afgeslacht. Kom dus niet in Guatemala. Verder veel plezier gewenst.

Janneke Egginx

Haaj rutger en michael!

Ik heb lekker plaatjes gekeken en verhaaltjes gelezen! Doet het altijd prima wanneer het typisch nederlands druilerig weer is :D
Maar heerlijk genieten hoor! Poe Poe ik wou dak stiekem in de koffer was gekropen haha ;)
Super veel plezier nog!
Take Care! Kussie Jann

saskia

Leuke verhalen!
Voor wie meer wil lezen over het leven in de Boliviaanse Andes, kan ik van harte het volgende boek aanbevelen!
Titel: Uit San Lucas, met heel mijn hart
Auteur: Saskia Pijnenburg
Veel reisplezier nog!

hans beekhof

hallo rutger alles goet daar, op dit moment sneeuwt het hier . en het blijft ook nog liggen.

PS. sinterklaas is ook in het land, misschien komt hij ook nog wel bij jullie. ???????
groeten. hans

lotte klijnstra

Heey Rutger,
Stiekem zit ik ook mee te lezen en de foto's te bekijken. Wat leuk zeg! Hopelijk hadden jullie niet teveel last van de hoogte bij het titicacameer.

Geniet ervan, je bent er tenslotte waarschijnlijk maar één keer! ;-)

Lotte

leontine

ey rutger,
wat een verhalen allemaal zeg.
echt geweldig!
en de foto's niet te vergeten.
ze zijn echt prachtig.
wat heb je de familie trouwens geweldige mutsen gestuurd.echt lachen.
nou heeeeel veel plezier nog
bye bye xx leontine

Harry en Joke

Beste Rutger,
Hartelijk gefeliciteerd met je 25e verjaardag.
Fijne dag en pas goed op je zelf, want wij passen wel op je ouders.

groeten, Joke en HArry

Rien, Anthony & Maayke

Hoi Rutger,
Hartelijk gefeliciteerd met je verjaardag, als ik het
goed gesnapt heb, vier je het in Guatamala.
Heel veel plezier.

Groetjes Anthony, Maayke en Rien